Nyheter

Tips för ett bättre inomhusklimat

Nu går vi mot den kallare delen av året och det påverkar vår inomhustemperatur. Här har vi sammanställt information om hur du får ett bättre inomhusklimat.

Mät rätt

Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. Har du under 20 grader där du vistas ska du göra en felanmälan till styrelsen. Men räkna med att inomhustemperaturen sjunker tillfälligt vid väderomslag, innan vårt värmesystem kommit igång. Detta gäller framförallt när temperaturen ligger runt noll grader.
Medelhastigheten på luften inomhus får inte heller vara för hög.

Håll elementen fria och fungerande

Undvik att ställa möbler eller ha tunga gardiner framför radiatorerna. Är elementen täckta blir det kallare inomhus. Den varma luften ska kunna cirkulera fritt. Kontrollera också att elementen verkligen blir varma. Om du har ett kallt element kontaktar du styrelsen så ser vi till att det åtgärdas.

Håll friskluftsventilerna öppna

Våra lägenheter saknar mekanisk tilluft och har istället fönster med en tilluftsventil som ska vara öppen för ett bra inomhusklimat. Sämsta sättet att få det varmare är att stänga ventilerna helt, då störs ventilationen i lägenheten. Fuktproblem och dålig lukt kan bero på att ventilerna är stängda, då dras luft in från trapphuset vilket också kan skapa drag längs golvet.

Rör aldrig ventilerna i kök och badrum

I kök och badrum finns frånluftsventiler vars funktion är att se till att fuktig och illaluktande luft sugs ut ur bostaden. Dessa reglerar luftflödet i lägenheten och ska endast justeras av en tekniker. Dessa styrs av fläkten som sitter bakom kryddhyllan. Den tillhör föreningen och får inte tas bort eller ändras på. Fläkten justeras vid OVK-besiktningarna.

Se över tätningslisterna

Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden. Ansvaret för dettaa ligger på dig som boende.

Vädra snabbt!

Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt. Låt inte fönster vara öppna hela tiden utan skapa ett korsdrag under en kort tid. Glöm inte att stänga av värmen helt när du vädrar! Om du behöver ha fönstret öppet på grund av att det är för varmt inomhus när värmesystemet är igång, då ska du felanmäla till styrelsen.

Forcera inte frånluften i onödan

En köksfläkt kopplad på kanal är frånluftsventilation som inte ska användas i onödan, eftersom du då slösar värme och energi som skickas ut i tomma luften. Ha därför inte köksfläkten igång på högre varv under längre tid.

Snöröjning 2023 / 2024

Även den här vintersäsongen kommer snöröjningen att skötas av Åke och Anders med föreningens egen traktor. Det är det klart bästa alternativet för föreningen, både ekonomiskt och sett till servicegrad. Den 26:e oktober kommer snöpinnar att sättas ut och bänkar, stenar samt farthinder tas bort.

Vad gäller vinterbelysningen på gården räknar vi med att sätta upp den någon gång under november. Den belysning vi haft under sommaren tar vi in över vintern.

Laddstolpar

Nu har vi 11 nyinstallerade laddstolpar från Chargenode vid parkeringen närmast miljöhuset som är redo att användas.
Är du intresserad av att byta din ordinarie parkeringsplats mot en parkeringsplats med laddstolpe? Mejla oss på styrelsen@plogen.org så hjälper vi dig med bytet. Om fler än elva medlemmar anmäler intresse kommer platserna att tilldelas i den ordning som intresseanmälan inkommer.
Mer information och regler finns här: plogen.org/laddstolpar/

Vinbärsbuskar

Nu har vi planterat sju stycken svarta och röda vinbärsbuskar på gården. Från och med nästa säsong är det fritt fram för medlemmar att mumsa på bären!

Insatser för biologisk mångfald

Under det senaste året har vi jobbat hårt med hållbarhetsfrågor i allmänhet och biologisk mångfald i synnerhet. Nu under sommarmånaderna syns de första resultaten av arbetet tydligt på gården. Det finns naturligtvis mycket mer att göra, men vi tycker att vi fått till en bra början.


Utanför cykelförrådet vid 16D har vi grävt upp den lilla gräsplätten som alltid blev torr och brun under sommaren och anlagt en rabatt istället. Här har vi planterat torktåliga växter som gynnar pollinatörer. Exempel på vad du kan hitta här är olika sorters vädd, bolltistel, kantnepeta, kärringtand, rölleka och kungsmynta.


Så här såg det ut förra året vid den här tiden.


En av insekternas favoriter i rabatten är kungsmyntan. I den kan man se flera olika sorters bin och humlor på samma gång.


Längst österut på gården, mot skogsbrynet, försöker vi etablera en liten ängsmark. Just i år har det varit väldigt torrt, men trots det blommar några arter.


Under äppelträdet är det lite skuggigare. Den här rabatten anlades förra sommaren och perennerna har börjat växa till sig.


Mitt på gården odlar våra medlemmar både på friland och i pallkragar. Vår förhoppning är att det här ska bli ett bestående inslag under somrarna.


Mitt på gården finns också den här planteringen. Här blandar vi dragväxter för pollinatörer med perenner på tillväxt som senare kan delas och planteras ut i våra övriga rabatter. Lite som en plantskola och ett ”hjärta” för övriga planteringar.


Här kan man hitta en uppsjö olika växter och insekter. Fröerna från de stockrosor som förra året växte vid miljöhuset har vi tagit om hand och sått här.


Honungsfacelian som nu blommat ut var en favorit hos både bin och människor.


Nu är istället de stora lavendelbuskarna den klara favoriten. Lavendel är både torktåligt och bra för pollinatörer. Dessutom luktar det väldigt gott. Just de här buskarna planterades av en medlem för över tio år sedan, och vi hoppas att de har många år kvar att leva.


Också fjärilarna som äntligen har börjat dyka upp verkar uppskatta lavendel.


Letar man lite kan man få syn på lite roliga arter. Till exempel den här ”Jungfrun i det gröna”…


…Eller den här musselsyskan…


…Eller den här stekeln(?)


Johannesört finns det gott om, och den gillas av både humlor och bin


Snokört finns det också gott om, och den verkar uppskattas av alla sorters insekter.


Så här såg platsen ut innan vi satte igång med arbetet.


Några steg västerut under en gammal syren har vi lett om avrinningen av dagvatten från asfalten ovanför och planterat växter. Planen är att på sikt låta planteringen växa organiskt och ta upp större delen av gräsbacken bakom grillplatsen.


I det gruslagda och väldigt soliga hörnet vid vicevärdskontoret har vi planterat isop, lavendel, vädd, blåsvingel och kärleksört. Tanken är att det här också ska bli en produktiv yta och en trevlig ”stenträdgård”. Vildväxande violer har också bestämt sig för att bosätta sig här, och förhoppningsvis brer de ut sig ordentligt.


I det andra hörnet av gården var vi tvungna att ta ner ett av de tre träd som står där då de växte för tätt och kvävde varandra. Vi vet inte exakt hur det kommer att se ut istället då vi först vill se att de kvarstående träden tar sig. Under tiden växer här ettåriga sommarblommor.


Planteringarna längs med fasaderna kommer att grävas upp om några år i samband med att vi drar om dagvattnet från taken. Därför lägger vi inga större resurser på att förnya dessa, men vi har förstärkt dem med torktåliga perenner och växter som vi hittat på andra håll på gården.

Mer om vårt arbete med biologisk mångfald finns att läsa här. Har du synpunkter eller idéer? Vill du vara med och ta hand om gården? Hör av dig till styrelsen!

Glad midsommar

Vi i styrelsen vill hälsa alla våra medlemmar en glad midsommar! Vi kommer att ta sommarlov från mycket av styrelsearbetet under de kommande veckorna men kan alltid nås på telefon eller e-post.

Vi vill också passa på att påminna om att:

– Alla möbler och gräsytor på gården kan fritt nyttjas av våra medlemmar. Vill du använda t.ex. en egen solstol på gården går det också alldeles utmärkt.

– I lådan vid staketet på grillplatsen finns nu förutom dynor till stolarna även en uppsättning kubb, boccia, krocket samt några picknickfiltar. Dessa är fritt fram för oss medlemmar att använda på gården.

– Alla medlemmar är välkomna att använda vår murade grill. Ingen förbokning krävs utan vi samsas om utrymmet och självklart kan fler än ett sällskap åt gången grilla. Efter grillning, töm askan i plåthinken samt skrubba av gallret med borsten. Både plåthink och borste står under grillen.
Det går också bra att använda egen grill. Utnyttja då den sten- och gruslagda delen av gården i anslutning till den murade grillen. Egen grill ska plockas undan när den svalnat.

Tänk också på att det är mycket torrt, så ha vatten nära till hands när du grillar!

Lekplatsen

Nu är den nya klätterställningen på plats och vi har också fått upp ett solsegel över sandlådan. Entreprenören som byggde ihop klätterställningen kommer att komma tillbaka och göra om lite av arbetet. Vi kommer också att såga av stolparna till solseglet så fort vi bestämt vilken höjd det ska sitta på. Det går dock jättebra att använda lekplatsen redan nu.

Partytält

Föreningen har köpt in ett partytält för event och sammanträden. Tältet är 8x4m och kan bokas och användas av våra medlemmar till en kostnad på 700 kr per dag. Någon från styrelsen kommer vara behjälplig vid montering för att allt ska bli rätt. Mer information hittar du här!

Vår blomsteräng

Nu blommar snart Kungsängsliljorna på vår lilla ängsmark i skogsbrynet längst till öster på gården. Ängsmarken är inne på sitt andra år och även om etableringen kommer att ta flera år till så hoppas vi att den under sommaren blir ett uppskattat inslag både för våra medlemmar och insekter.

Kommande arbeten

Den närmaste tiden kommer en hel del arbete att utföras på gården:

  • Vecka 18 utförs sandupptagning av HSB
  • Vecka 18 eller 19 kommer två garageportar att bytas av Garageportsexperten
  • Vecka 18/19 kommer Åke att utföra linjemålning på våra parkeringsplatser
  • Ny lekställning är beställd och kommer att monteras av Skanska
  • Laddstolpar till elva parkeringsplatser är beställda. Mer information kommer inom kort
  • Vimpeln sitter fast i flaggstången och vägrar släppa taget, så vi måste fälla stången för att åtgärda detta
  • Den del av gräsmattan längs Fågelbovägen som är uppgrävd kommer att plattas till med traktor och nytt gräs kommer att sås
Copyright © 2024 BRF Plogen