Tips för ett bättre inomhusklimat
Nu går vi mot den kallare delen av året och det påverkar vår inomhustemperatur. Här har vi sammanställt information om hur du får ett bättre inomhusklimat.
Mät rätt
Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. Har du under 20 grader där du vistas ska du göra en felanmälan till styrelsen. Men räkna med att inomhustemperaturen sjunker tillfälligt vid väderomslag, innan vårt värmesystem kommit igång. Detta gäller framförallt när temperaturen ligger runt noll grader.
Medelhastigheten på luften inomhus får inte heller vara för hög.
Håll elementen fria och fungerande
Undvik att ställa möbler eller ha tunga gardiner framför radiatorerna. Är elementen täckta blir det kallare inomhus. Den varma luften ska kunna cirkulera fritt. Kontrollera också att elementen verkligen blir varma. Om du har ett kallt element kontaktar du styrelsen så ser vi till att det åtgärdas.
Håll friskluftsventilerna öppna
Våra lägenheter saknar mekanisk tilluft och har istället fönster med en tilluftsventil som ska vara öppen för ett bra inomhusklimat. Sämsta sättet att få det varmare är att stänga ventilerna helt, då störs ventilationen i lägenheten. Fuktproblem och dålig lukt kan bero på att ventilerna är stängda, då dras luft in från trapphuset vilket också kan skapa drag längs golvet.
Rör aldrig ventilerna i kök och badrum
I kök och badrum finns frånluftsventiler vars funktion är att se till att fuktig och illaluktande luft sugs ut ur bostaden. Dessa reglerar luftflödet i lägenheten och ska endast justeras av en tekniker. Dessa styrs av fläkten som sitter bakom kryddhyllan. Den tillhör föreningen och får inte tas bort eller ändras på. Fläkten justeras vid OVK-besiktningarna.
Se över tätningslisterna
Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden. Ansvaret för dettaa ligger på dig som boende.
Vädra snabbt!
Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt. Låt inte fönster vara öppna hela tiden utan skapa ett korsdrag under en kort tid. Glöm inte att stänga av värmen helt när du vädrar! Om du behöver ha fönstret öppet på grund av att det är för varmt inomhus när värmesystemet är igång, då ska du felanmäla till styrelsen.
Forcera inte frånluften i onödan
En köksfläkt kopplad på kanal är frånluftsventilation som inte ska användas i onödan, eftersom du då slösar värme och energi som skickas ut i tomma luften. Ha därför inte köksfläkten igång på högre varv under längre tid.