Biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättning för ett fungerande och friskt ekosystem och grunden för vår välfärd och existens. Vi får mat, frisk luft, rent dricksvatten och våra samhällen står bättre emot globala förändringar, hälsohot och katastrofer. Brf Plogen har relativt stora markytor och därmed stora möjligheter att göra en insats för biologisk mångfald. Enligt vår miljöpolicy antagen av styrelsen under 2022 ska vi arbeta för att främja biologisk mångfald i vår utemiljö.

Vi är också övertygade om att våra medlemmar mår bättre av en levande, grön och blommande närmiljö.

Så här jobbar vi

  • Vi använder inga bekämpningsmedel.
  • Vi har konverterat en del av våra gräsytor till ängsmark eller planteringar som är mer produktiva i vårt lokala ekosystem.
  • Vid nyplantering väljer vi växter som är till gagn för pollinatörer och andra djur på vår gård. Vi planterar inte främmande arter då dessa i många fall inte gör nytta för ekosystemet.
  • Vid nyplantering väljer vi också torktåliga växter för att möta våra allt mer torra sommarmånader och minska vattenförbrukningen.
  • Vi försöker arbeta med marktäckande och skuggande växter för att göra miljön på gården svalare.
  • Vi försöker plantera så att det finns blommande växter under hela säsongen, så att våra pollinatörer alltid har mat.
  • Vi låter död ved ligga kvar för att främja insektslivet.
  • Vi tar inte bort alla döda växter och löv. Det hjälper övervintrande insekter och minskar behovet av gödsling.
  • Vi är medvetna om var våra bin gräver sina bon, och ser till att inte störa dessa miljöer. Vi placerar också ut insektshotell.
  • Vi erbjuder våra medlemmar möjligheten att ha egna odlingslotter på gården.

Det kan se ut som mycket jobb, men i själva verket är det faktiskt mindre energikrävande att arbeta på det här sättet, jämfört med att t.ex. ta hand om stora gräsytor. Just nu sköts arbetet av styrelsen tillsammans med en arbetsgrupp av engagerade medlemmar.

Det här har vi gjort hittills


Vid skogsbrynet längst österut på gården slutade vi under 2022 klippa en stor del av gräsmattan. Det är mycket torrt här om somrarna, men det blommar lite mer för varje säsong. Våra bin tycker också om att gräva sina bon i den torra, sandiga jorden. Skogsbrynet som står på föreningens mark är mycket artrikt och ett populärt tillhåll för olika djur. På de intilliggande gräsmattorna planterade vi under 2023 två flädrar.


Ett stenkast västerut mot cykelförrådet grävde vi under 2022 bort den torra bruna gräsplätten och anlade istället en rabatt med torktåliga perenner. Här finns bland annat kungsmynta, kantnepeta, kärringtand, timjan, kärleksört, rölleka, prästkragar olika väddar och tistlar. Det här har blivit mycket populärt bland våra pollinerare och de insektshotell som är uppsatta i anslutning till rabatten är välanvända.


Så här såg det ut tidigare.


I det här hörnet har vi fyllt på med jord, mull och död ved och planterat undervegetation som t.ex. vintergröna och funkior.


Så här såg det ut tidigare.


Under äppelträdet anlade vi 2022 en perennrabatt med många olika typer av växter. Fler växter har planterats under 2023 och 2024. Runt det närliggande körsbärsträdet fanns tidigare ett snår av syren och högt gräs omgivet av en berberishäck. Under 2023 grävde vi bort häcken, tuktade syrenen och anlade en liten sittplats. Vi har också planterat en fläder, en bukettapel och olika sorters hortensia runt om.


Mitt på gården finns föreningens ”plantskola” som anlades under 2022. Här växer frösådda växter tillsammans med köpta perenner och växter som vi flyttat hit från andra delar av gården. Här arbetar vi också med frösådda dragväxter för pollinatörer och under somrarna är platsen full av insektsliv. Vi har också grävt en kanal för regnvatten från asfalten ovanför som samlas upp i en grop mitt bland växterna och går ner i marken.


Bredvid plantskolan finns tre lotter för odling på friland för intresserade medlemmar. Vi började med detta 2022 och det har blivit ett mycket omtyckt inslag på gården, fullt av grönska.


Så här såg det ut tidigare.


Under 2024 anlade vi den här rabatten vid lekplatsen. Här växer jordgubbar, smultron, krusbär olika kryddväxter och annat ätbart. I anslutning har vi också planterat sju vinbärsbuskar.


Mellan rabatten och äppelträdet finns plats för odling i pallkragar för medlemmar. Det här började vi erbjuda under 2023.


Under syrenen vid grillplatsen var gräset fult och torrt. Här anlade vi 2023 en liten blomsteräng istället, och under 2024 utökade vi den rejält.


I krukorna som finns runt om på gården har vi satt mestadels växter som växer vilt här omkring, t.ex. prästkragar, rölleka och kärleksört.


Betongröret mitt på grusplanen planterades om under 2023. Nu finns här bland annat kantnepeta, rölleka, funkia, bräken, lavendel och ett fågelbad.


Gruset utanför föreningens verkstad har vi under 2023 livat upp med torktåliga växter som lavendel, isop och tistlar. Här har också violer av olika slag valt att växa.


2022 tog vi ned ett av de tre träd som stod i ”rundeln” vid miljöhuset. Träden kvävde varandra och förhoppningen är att de två kvarvarande träden återhämtar sig. Den lilla gräsplätten blev hårt åtgången av snöplogningen så under 2024 har vi planterat sommarblommor här. Under 2022 bytte vi ut den döende häcken mot robustare ölandstok. Vi tog också bort mattpiskställningarna och ställde istället dit stolar och bord.


De befintliga rabatterna utefter fågelbovägen har kontinuerligt förstärkts med fler och bättre lämpade perenner under 2022, 2023 och 2024. Vissa av rabatterna ligger i ständig skugga medan andra ligger i söderläge, så det finns en stor blandning av växter.