Nyheter

Två år av biologisk mångfald

Under 2022 började vi vårt arbete med biologisk mångfald i vår utemiljö. Vi har hunnit med väldigt mycket sedan dess, bland annat har vi konverterat ungefär 90kvm klippt gräsmatta till odling på friland för medlemmar och 200kvm till rabatter eller äng. Vi har nu uppdaterat hemsidan med bilder och beskrivningar av arbetet, läs mer om vad vi hunnit med på två år här.

Ur ugglornas dunkla skog

Ni har väl inte missat att vi har en duktig naturfotograf i vår förening? Victor Hellros fotografier ställdes nyligen ut på Sörmlands museum. Nu i helgen har du chansen att se några av bilderna här på vår gård.
Vi hänger upp dem över dagen idag lördag 15/6. Välkommen!

70-årskalas

I helgen firade vi att vår förening fyller 70 år. Det bjöds på levande musik, tipsrunda, god mat och trevligt umgänge. Vi vill tacka alla som dök upp för en ytterst trevlig kväll!

Nya bänkar

Vi har införskaffat två nya bänkar till gården. Den ena är placerad i hörnet utanför Palmblads och den andra i skogsbrynet längst ut mot öster på gården. Vi experimenterar med utformning och placering av sittplatser för ökad trivsel och användning av våra utomhusmiljöer. Har du idéer eller synpunkter får du gärna höra av dig till styrelsen@plogen.org

Nyheter och planer för vår gård

Under 2022 började vi arbetet med att utveckla vår utemiljö utifrån ett hållbarhetsfokus. Målet är att utveckla gården till en plats där alla våra medlemmar kan trivas och mötas samt att gynna den biologiska mångfalden på våra stora markytor. I år är första året där vår nybildade trädgårdsgrupp med intresserade medlemmar är med och driver utvecklingen. Här nedan går vi igenom nyheter för säsongen och planer för framtiden.

Vi har köpt in fyra nya positionsstolar. Tanken är att erbjuda avslappnade sittmöjligheter på fler platser runtom på gården.

Här är ett exempel på små insatser vi gjort på flera ställen. Det här hörnet under syrenen var tidigare bara jord och grus. Vi har flyttat hit tåliga växter som Funkia, Bräken, Vintergröna och Kärleksört från andra delar av gården och skapat en naturlig undervegetation tillsammans med trävirke och mull.


Så här såg det ut tidigare.

Här var det tidigare en blandning av vildvuxna berberishäckar, syrener och högt gräs. Vi har rensat upp, lagt plattor som vi hade i förrådet och försöker tämja syrenerna till en liten berså. Förra året föryngringsbeskar vi syrenerna ner till marknivå. Runtomkring är planterat bland annat Hortensia, men även hägg och doftschersmin som vi hittade växandes bakom häckarna mot våra hus på Fågelbovägen. Vi har arbetat mycket med att inventera och flytta på växter som växer på ”fel” platser i vår omgivning.

Så här såg det ut tidigare.

Några nya insektshotell har dykt upp under våren. De befintliga används glädjande nog av en stor variation av bin och andra flygfän.

Under den gamla syrenen bakom grillplatsen växte gräset dåligt. Här har det i stället blivit en plantering av ängsblommor, dragväxter för fjärilar och bin samt naturligt förekommande växter från runtom vår gård som Röllika, Prästkrakar och olika Tistlar. Vi har också grävt en kanal som leder regnvatten till en grop mitt i planteringen, istället för att det rinner ner på grillplatsen. På så sätt tar vi vara på allt regnvatten från asfalten utanför garagen.

Staketet vid grillplatsen börjar sjunga på sista versen och vår förhoppning är att istället kunna bygga en pergola här under nästa sommar.

Den gamla gungställningen visade sig vara murken. Det var vi inte beredda på, men som tur är kostar en ny gungställning inte särskilt mycket. För att spara pengar har vi utfört allt arbete själva och återanvänt de gamla gungorna. Ställningen är nu besiktigad av HSB och fritt fram att gunga på.

På andra delen av lekplatsen har vi anlagt en rabatt med kryddväxter, bärbuskar och smultron. Fritt fram för våra medlemmar att skörda. Tanken är att det är trivselhöjande för de medlemmar som inte själva odlar i pallkrage på gården. Över sandlådan har vi satt en mindre modell av segel för att kunna hålla det bättre spänt än förra årets större modell.

I gruset utanför fastighetskontoret har vi satt torktåliga, solälskande växter som t.ex. Isop och Lavendel. I år har de hunnit etablerat sig och verkar trivas riktigt bra. De här växterna ska inte behöva någon vattning utan bör klara sig helt själva och lyser upp ett förut ganska tråkigt hörn.

Så här såg hörnet ut tidigare.

Etablerad är också rabatten som ersatte den den torra gräsplätten utanför cykelförrådet 16E. Även här är torktåliga växter som klarar sig med minimal skötsel. Redan förra året hittade många bin och fjärilar hit och vi hoppas på ännu fler besök i år.

Rabatten vid den östra ingången till gården har också fått lite kärlek och förtätning med skuggtåliga växter, bland annat bräken som hämtats från andra ställen på gården.

Den här Flädern är ett skott som hamnat alldeles för nära fasaden vid ett av husen. Nu har den rejält med plats att växa på och kommer förhoppningsvis skänka grönska och skugga i många år framöver. Längre upp mot skogsbrynet fortsätter vi att låta gräset växa som äng, men har i år ställt dit några sittplatser för den som vill sitta ett tag i avskildhet.

Här stod det tidigare ett träd som vi var tvungna att ta ner då träden växte för nära och kvävde varandra. Gräset har växt dåligt här och dessutom är platsen hårt åtgången av snöplogen. I år blir det istället en vildvuxen blandning av sommarblommor. Just nu ser det inte så mycket ut för världen, men det växer på bra.

Årets planerade underhåll

Varje höst går styrelsen igenom det planerade underhållet för nästkommande år tillsammans med vår vicevärd. Vi beslutar sedan vilka punkter som ska utföras och vilka som inte behöver åtgärdas just nu. Under 2024 kommer vi att utföra följande underhållsåtgärder:

  • Under augusti kommer alla takdetaljer i plåt att målas enligt underhållsplan.
  • Efter sommaren kommer vi också att tvätta och bättringsmåla kring våra entréer, även det enligt underhållsplan.
  • Styrelsen kommer också att under hösten diskutera inköp av en ny cirkulationspump för värme samt injustering av element – detta som ett steg i arbetet med att optimera vår energiförbrukning.

Gräsklippning – HSB fastighetsskötsel

Gräs klippt av HSB

Fastighetsskötseln i vår förening utförs av HSB. Det innebär att de ansvarar för bland annat gräsklippning, ogräsrensning samt renhållning. Som ni säkert har märkt är detta inte utfört på största delen av vår gård, och där det är utfört är det med riktigt dåligt resultat. Den förklaring vi fått är att personalen inte hinner med.

Styrelsen följer noggrant upp HSB:s arbete och är beredda att vidta åtgärder om HSB inte levererar det som vi avtalat och det som vår förening betalar för. Har du som medlem några frågor eller synpunkter är du välkommen att kontakta styrelsen på styrelsen@plogen.org

Under 2022 gjorde HSB ett katastrofalt dåligt arbete hos oss, men efter många möten och diskussioner blev det bättre under 2023 och styrelsen valde att ge HSB en chans till.

Flaggstång och gungor

Vår flaggstång är för närvarande ur funktion. Den måste fällas för att vi ska kunna åtgärda felet och vi arbetar på en lösning för det. Gungställningen visade sig vid en besiktning vara murken och kan därför inte användas längre. Vi har beställt en ny och den kommer att vara på plats inom ett par-tre veckor.

Årsstämma

Årsstämman kommer att hållas i Söderbergs lokal på gaveln till Örnsköldsväg 14A mittemot Miljöhuset 2024-04-07 kl. 11:00. På stämman kommer också frågan om nya stadgar att tas upp för en andra omröstning. Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta styrelsen.

Tips för ett bättre inomhusklimat

Nu går vi mot den kallare delen av året och det påverkar vår inomhustemperatur. Här har vi sammanställt information om hur du får ett bättre inomhusklimat.

Mät rätt

Ska du mäta temperaturen inomhus, placera termometern mitt i rummet cirka 1,5 meter ovanför golvet. Har du under 20 grader där du vistas ska du göra en felanmälan till styrelsen. Men räkna med att inomhustemperaturen sjunker tillfälligt vid väderomslag, innan vårt värmesystem kommit igång. Detta gäller framförallt när temperaturen ligger runt noll grader.
Medelhastigheten på luften inomhus får inte heller vara för hög.

Håll elementen fria och fungerande

Undvik att ställa möbler eller ha tunga gardiner framför radiatorerna. Är elementen täckta blir det kallare inomhus. Den varma luften ska kunna cirkulera fritt. Kontrollera också att elementen verkligen blir varma. Om du har ett kallt element kontaktar du styrelsen så ser vi till att det åtgärdas.

Håll friskluftsventilerna öppna

Våra lägenheter saknar mekanisk tilluft och har istället fönster med en tilluftsventil som ska vara öppen för ett bra inomhusklimat. Sämsta sättet att få det varmare är att stänga ventilerna helt, då störs ventilationen i lägenheten. Fuktproblem och dålig lukt kan bero på att ventilerna är stängda, då dras luft in från trapphuset vilket också kan skapa drag längs golvet.

Rör aldrig ventilerna i kök och badrum

I kök och badrum finns frånluftsventiler vars funktion är att se till att fuktig och illaluktande luft sugs ut ur bostaden. Dessa reglerar luftflödet i lägenheten och ska endast justeras av en tekniker. Dessa styrs av fläkten som sitter bakom kryddhyllan. Den tillhör föreningen och får inte tas bort eller ändras på. Fläkten justeras vid OVK-besiktningarna.

Se över tätningslisterna

Drar det runt dörrar och fönster? Se över tätningslisterna i bostaden. Ansvaret för dettaa ligger på dig som boende.

Vädra snabbt!

Ska du vädra – gör det snabbt och effektivt. Låt inte fönster vara öppna hela tiden utan skapa ett korsdrag under en kort tid. Glöm inte att stänga av värmen helt när du vädrar! Om du behöver ha fönstret öppet på grund av att det är för varmt inomhus när värmesystemet är igång, då ska du felanmäla till styrelsen.

Forcera inte frånluften i onödan

En köksfläkt kopplad på kanal är frånluftsventilation som inte ska användas i onödan, eftersom du då slösar värme och energi som skickas ut i tomma luften. Ha därför inte köksfläkten igång på högre varv under längre tid.

Copyright © 2024 BRF Plogen